Правителството няма да променя плоските данъци, няма да налива държавни пари във фалирали предприятия, няма да пипа валутния борд. Това обеща премирът Пламен Орешарски на среща с представители на бизнеса.

 

Той заяви, че кабинетът ще реиндустриализира страната. "Аз и кабинетът нямаме нищо против сферата на услугите, но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал да допринесат за икономическия растеж. Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики."

 

"Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" имат 143 млн. лева приходи за 2013 година. Темповете на събираемостта на приходите не са удовлетворителни", посочи Орешарски и добави, че е създаден пакет от мерки, които да решат проблема.

 

За насърчаване на инвестициите, правителството преразглежда закона за публично частното партньорство и подготвя нов закон за инвестициите.

 

"Работим и по подобрения в поне няколко закона, които дават рамката на конкуренцията, и защита на потребителите – закона за обществените поръчки, стратегия за развитие на туристическия сектор, стратегия за банката за развитие", заяви Орешарски.

 

Правителството работи и по промени в закона за концесиите за по-ефективно използване на природните ресурси на страната.

 

Премиерът е категоричен, че няма да има изменения на политиката по отношение на плоския данък и валутния борд.

 

"Фиксираните курсове в една малка и силно отворена икономика имат далеч по-големи преимущества, нещо, в което аз съм убеден и членовете на кабинета, така че не поставяме под никакъв начин на дискусии този въпрос", заяви Орешарски.

 

"Ще продължим да поддържаме 10% корпоративен данък и 10% персонален подоходен данък. Ще се постараем в следващите няколко години да поддържаме умерени и намаляващи бюджетни дефицити, като фискалната консолидация сме я поставили за цел в средносрочен план".

 

"По европейските фондове в средата на годината, имахме неприятни прогнози за някои средства под риск. Успяхме да направим ръст, при ратифицираните средства, изплатените средства до 31 януари са близо 2 млрд евро, като предстоят за разплащане още толкова. В отминалите 6 години нашата страна никога не е била усвоявала толкова средства за толкова кратък период", подчерта Пламен Орешарски.