Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на здравния министър  Анна-Мария Борисова, съобщи Дарик. 

Информацията е потвърдена от говорителя на правителството Николай Боев.

Здравният министър е подал оставка след брифинг, който даде в Министерски съвет след редовното заседание на кабинета.

Сред спряганите имена за нов министър на здравеопазването са досегашният заместник на Анна-Мария Борисова Гергана Павлова, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница Шейново Иван Костов и шефът на болницата в Русе доктор Минчо Вичев. Не е ясно дали оставка няма да подаде и професор Иван Миланов, който беше лична кандидатура на Борисова.

Никой не е водил разговори с мен да заема овакантения пост на здравния министър Анна Мария Борисова, заяви за Дарик директорът на русенската болница д-р Минчо Вичев. Но дори и да ми предложат ще откажа категорично, защото в момента нещата не са на моето ниво, ситуацията не е такава, каквато беше преди 6 месеца, а е много по-тежка, коментира Вичев.

Той заяви още, че на много места е заявявал, че ситуацията в здравеопазването е плачевна, включително и пред Анна-Мария Борисова, при посещението й в Русе на 2 юли. „Човекът, който заеме поста не е необходимо да е кой знае какъв капацитет, но трябва да има доверие в него и да разполага с повече финанси, защото с парите, които се отпускат сега системата направо се срина”, каза д-р Вичев.

Ето и някои коментари след оставката на Анна-Мария Борисова:

Реформата в здравеопазването няма да се забави, защото е въпрос за политическа воля. Така шефът на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова коментира оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова. В същото време от Синята коалиция заявиха, че оставките трябва да продължат и постовете си трябва да освободят заместник-финансовият министър Владислав Горанов и шефът на здравната каса Нели Нешева. БСП пък, които ще внесат вот на недоверие срещу правителството в областта на здравеопазването, казаха, че инициативата им не се обезсмисля, въпреки че определиха оставката на Борисова като „временен отдушник".

Десислава Атанасова от ГЕРБ: „Без да коментирам дали е необходима или не, считам, че още в началото, когато някой заема някакъв пост, дали в Министерски съвет или като народен представител, той носи своята отговорност и знае, че ако не се справя, трябва да подаде оставка. Това се случи и е факт. Все още не сме коментирали в какво се справи и в какво не се справи, факт е, че здравната реформа зацикли. Реформата е въпрос на политическа воля, не мисля, че ще се забави повече".

Ваньо Шарков: „Оставката на професор Борисова не е достатъчна. Тя не е единственият човек, който носи отговорност за това, което се случи в сферата на здравеопазването през последните месеци. Особено решенията за това как се разплаща с Националната здравноосигурителна каса с лечебните заведения за болнична помощ е решение, което е взимано в касата, не в министерството. В този смисъл оставките трябва да продължат".

Мартин Димитров от Синята коалиция: „Никакви такива обяснения от рода аз не правя реформата, правия я цялото общество, оттук нататък няма да минат, просто не са сериозно".

Янаки Стоилов от БСП: „Основанията за вота на недоверие не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика и в този смисъл отговорността засяга не само министъра на здравеопазването, засяга министър-председателя, финансовия министър и действията, които правителството дотук е предприело и които не е извършило. Аз оценявам бързата реакция на министър-председателя и може би сигурно се изкушаваме да помислим дали не трябва да се повдигнат и други теми по същия категоричен начин, за да ускорим следващите промени в кабинета в други сектори".

Според ДПС оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова е „ПР акция". Нигяр Джафер от движението също потвърди, че темата за вота трябва да остане проблемите в здравеопазването. По думите й обаче отговорност за провала в сферата  е на премира Бойко Борисов.  то какво още каза Джафер: "Смятаме, че това е един добър пиар ход преди вота на недоверие. Искането за вот ускори тази оставка. Преди ден прогнозирахме, че в рамките на няколко месеца ще има оставки. До този момент са си отишли двама министри на здравеопазването, двама шефове на здравната каса, зам.-министри, председател на здравна комисия, както и двама зам.-председатели на здравната комисия. Този кадрови кадрил показва управленската немощ на ГЕРБ. Той обаче не омаловажава това, че няма визия, стратегия за това накъде върви здравеопазването. Анализът показва, че през два месеца някой си отива. Осем души са си отишли само за една година от здравната система. Това е за отприщване, за успокояване на напрежението, но не решава проблема с визията в здравеопазването. Няма реформа, това, което се случва в здравната система, не е реформа, това е ликвидация на лечебни заведения, въвеждане на рестрикции, които доведоха до листи на чакащите и до огромни проблеми".

Участието на Анна-Мария Борисова в изпълнителната власт не е драматично неуспешно, мнението е на депутата от здравната комисия Цвета Георгиева от Атака. Ето какво отговори тя на въпрос дали оставката на здравната министърка беше необходима:

Какво значи необходима? Случва се онова, което се случва, а не се случва нещо друго. В крайна сметка господин Борисов нееднократно е заявявал и аз много уважавам този подход, че той носи отговорност за избора на министри и носи отговорност в този смисъл и за техните действия или бездействия и ако е настъпило някакво разбиране помежду им, че това е най-правилното действие, значи се е случило каквото трябва. Истина е, че здравната реформа не вървеше, но е истина и нещо друго: тя на може да върви по друг начин поне засега, не и при обстоятелствата, които съществуват в държавата и здравеопазването понастоящем и в състоянието на болниците и финансовата система.

Партия „Ред, законност и справедливост" пък смята, че оставката на Анна-Мария Борисова „издава кадровата немощ на премиера Борисов". В съобщение до медиите от партията заявяват още: „Събирането на случаен принцип по бензиностанциите на управленски екип води до това, което видяхме през краткия мандат на Борисова - хаос, ексцентрични идеи за реформи и защита на корпоративни интереси. Експериментите на министър-председателя по отношение на българското здравеопазване,  което продължава да бъде без управленска концепция, доведе до окончателния му колапс."

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е завършила медицина в Медицинска академия в София през 1974 година. Започнала е работа като интернист в Окръжна болница - Ловеч. През 1980 година е придобила специалност по вътрешни болести, а през 1982 година - по ендокринология. През 1987 година е станала доктор по медицина. От 2006 година е професор и началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, София. Има участия в над 10 клинични проучвания.

Проф. Анна-Мария Борисова зае поста министър на здравеопазването от началото на април тази година. Тя пое здравното министерство на фона на лекарски протести.

Предшественикът на Борисова - Божидар Нанев, подаде оставката си в края на март, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките са свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.

* Актуализирана информация!