С намаляването на осигурителните вноски с 2% от следващата година се гарантира още поне 500 млн.лв. дефицит в Националния осигурителен институт. Това каза Димитър Манолов - заместник-председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

Той посочи, че така както е тръгнало правителството на ГЕРБ, продължава да съсипва осигурителната система. Сегашният министър на финансите се е включил успешно в това, което са правили предишното и по-предишното правителство. Това е продължаване на тази политика по съсипване на осигурителната система – пенсионната най-вече, гарантира още един допълнителен дефицит на НОИ от порядъка на 500 млн. лв., посочи Манолов.

По думите му - приносът за бизнеса е незначителен и се изразява в част от процента. Част от процента на разходите на бизнеса ще бъдат облекчени по този ред, посочи вицепрезидентът на КТ „Подкрепа”.

Той каза още, че министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е бил категоричен, че тези 2% осигуровки, ако бъдат освобождавани, ще бъдат освобождавани „под условие”. Само на работодател, който постигне определен набор от критерии, ще му бъде позволено да плаща по-малко от 2 %. Например на този, който си запази работните места, уточни Манолов.

Според него замразяването на заплатите е мярка, която не е била наложителна. „Не бе нужно да се прави и това е паническо поведение в ситуация, която не е паническа. Това е лош сигнал”, категоричен бе Манолов.

Ако се върнем назад в годините, е имало далеч по-драматични ситуации, като 1998 – 1999 година, когато и спадът на промишленото производство бе далеч по-голям, безработицата бе далеч по-голяма. Тогава на никого не му хрумна да прави подобни неща, обратното увеличаваха се заплатите и държавата не се срути, а тръгна нагоре.

Намирам го за ненавременно и паническо деяние, още повече, че ние имаме да наваксваме доходи, като в крайна сметка целта е да постигнем конвергенция на доходите със стария Европейски съюз преди да влезем в еврозоната. Ако ние влезем в еврозоната по този начин, с такива доходи, това е просто абсурд.

Димитър Манолов каза още, че КТ „Подкрепа” ще продължи да настоява при това положение данъкът върху доходите за най-богатите да се увеличи двойно и от сегашните 10% да стане поне 20%. От сега ще искаме да се обложи с данък луксозното потребление – яхти, скъпи автомобили и недвижими имоти, за да участват в страданието всички, не само сиромасите, заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа”. Агенция Фокус