2010-та ще е година преди всичко на подготовка на много проекти, а 2011-та ще започне интензивно строителство на пътища у нас. Това каза при посещението си днес в Плевенско министърът на регионалното развитие и благоустройствто Росен Плевнелиев. Той, заедно с председателят на парламента Цецка Цачева, прерязаха лентата на реновирания второкласен път Плевен – Никопол, в който са вложени 12.5 милиона евро.

През следващата година ни очаква изключително интензивен труд в подготовката на проекти, защото европейските пари се случват тогава, когато се спазват правилата, каза на откриването на отсечката министър Росен Плевнелиев. Той посочи, че през последните 18 месеца Агенция Пътна инфраструктура не е стартирала нито един търг за подготовка на проект. По думите на министъра, за 2010 г. е предвидено 24 пътни отсечки от второкласната и третокласната пътна мрежа в страната с обща дължина около 700 км да бъдат изцяло рехабилитирани по ОП “Регионално развитие”. По тази програма са размразени около 500 милиона лева, договорите са пред подписване и Брюксел е одобрил съответните отсечки.

Отделно по ОП Транспорт таргетираме 300 км магистрали. В самата програма на Агенция Пътна инфраструктура имаме и предвидени пари за рехабилитация и текущ ремонт, в рамките на приходите, които очакваме от винетни такси, които са около 200 милиона лева.

Относно АМ Хемус, която е специфична тема за плевенски регион, министър Плевнелиев обясни, че най-рано след две години ще имаме готовност да направим една качествена и добре подготвена процедура за концесиониране.