Необичаен за първите месеци на годината оптимизъм наблюдават кредитните консултанти. Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава. Расте делът и на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите. Това показва анализ на Кредит Център.

Неговото понижение не е основание за песимизъм, тъй като обемите, а не размерите са ключови за съживяването на пазара. Ръст се наблюдава и при запитванията, като потребителите, които проявяват интерес към покупка на имот с кредит, вече са с по-разнообразен социален и финансов статус.

През месец януари започна и първото за годината подобрение на оферти от страна на банките. Това е нетрадиционно за пазара – свикнали сме промоциите да се появяват най-рано през пролетта. Продължи движението на лихвите надолу, като  офертите се подобряват с 0.5%. Активните кампании на банките изведоха на пазара всички клиенти, които са слабо засегнати от кризата. Те бързат да разгледат предложенията за продажба на жилища с надежда да сключат сделката на живота си. Тези оферти започнаха да привличат и хора със стабилни доходи, които купуват изгодно с инвестиционна цел.

Средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 34 668, а съотношението евро/лева е 91/9 в полза на еврото. Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити е в размер на над 45 000 евро, следван от Варна, съответно със среден размер на изтеглените кредити - 34 820 евро.

Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за месец януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група – между 18 и 25 години.

През януари са се увеличили сделките на хора в зряла възраст. Пример за такава е семейство от малък град, дошли преди кризата заедно с децата си – студенти да живеят и работят в София. През първите две години тук те са плащали по 500 лв. месечно за апартамент под наем. Ниските цени на имотите и рекламните предложения на банките ги мотивират да потърсят двустайно жилище, което за купят. Имат спестени 14 000 евро и теглят 28 000 от банка при лихва 8%. За срок от 20 години ще имат месечна вноска от 240 евро – по-малко от сумата, която са заделяли до момента. В дългосрочен план за тях това е една изключително изгодна сделка, тъй като имат очакване приходите им да растат, цените на имотите – също.

И в началото на 2010 г. най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две – от една страна нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок и от друга страна – по-големия дял на сделките в по-малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро. Кредитите между 30 и 50 хиляди евро са следващите най-„популярни” за кредитополучателите и почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски кредит, където процедурите и разходите са значително по-ниски.

Продължава тегленето на нецелеви ипотечни кредити с цел рефинансиране на няколко различни по размер и вид кредити /потребителски кредити, кредитни карти, стокови кредити и др./ В началото на февруари се появи на пазара и кредит, с точно такова предназначение. Това остава единствен вариант за хората с натрупани много задължения, месечните плащания, по които вече им тежат и силно натоварват семейните бюджети. Това обаче е крайна стъпка, която ако не е добре преценена и след нея поведението на тези клиенти не е отговорно, може да доведе до загуба на жилището .

Срокът, за който се теглят кредитите, е най-често между 10 и 15 години /34.6%/ и между 16 и 20 години /32.5%/. Страхът от оскъпяване през годините отдръпна клиентите и ипотечни кредити със срок от над 30 години изцяло липсват.

При месечните доходи на домакинствата, пристъпващи към теглене на кредит, няма съществена промяна. Най-активна остава групата с доходи между 1500 и 2500 лева, която е представителна извадка на семействата в големите градове на страната.