През пролетта на 2012 година ще има и друго увеличение на минималната работна заплата, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Министърът каза, че зависи от бюджета с колко ще бъде увеличена минималната заплата. „След две седмици започваме поетапно да увеличаваме вдовишки пенсии. От 1 септември минималната заплата ще стане 270 лв.”, припомни Дянков. Според финансовия министър намаляването на средната работна заплата е временно. Той каза, че всяка година средната работна заплата намалява заради туризъм. "Ще видите, че есента ще се увеличи работната заплата", отбеляза той.

Министър Дянков съобщи, че е поръчал на една от дирекциите си да изготви анализ на ценообразуването при мобилните оператори поради съмнения за големи надценки. Анализът трябва да бъде представен на Комисията за защита на конкуренцията. "Навсякъде цените падат. В България цените на мобилните оператори също падат, но много бавно, което показва, че има проблем", категоричен бе вицепремиерът.

Според Дянков това, което буди съмнение е, че преди 2-3 години цените са били доста по-високи, отколкото в Европа. В анализа ще бъде включено ценообразуването в последните 7-8 години.

Във връзка с паниката през последните дни по световните пазари министър Дянков заяви, че това не е никаква изненада: „Всички знаеха, че Америка има много голям дълг и че ще се стигне дотук”. Той успокои, че България е далеч от тези проблеми. "Трябва да бъдем спокойни. Няма никакви причини лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте от това. Хората трябва да са спокойни. Финансово сме стабилни", отбеляза министърът: "Това се показва и от вчерашния аукцион, който е най-успешният ни аукцион досега. Не бих купувал злато в момента, нито бих прехвърлял валута във франкове".