Президентът Георги Първанов заяви, че не би наложил вето върху закона за държавния бюджет за следващата година, още повече че в условията на криза това звучи еретично. Държавният глава заяви това след срещата си с председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

На срещата той е получил гаранции, че няма да отпаднат данъчните облекчения за младите семейства. „Не трябва младите семейства и социално слабите да плащат усилията на държавата за изход от кризата”, посочи Първанов.

На срещата между тримата първи държавници е бил коментиран и въпросът за въвеждането на данък добавена стойност върху адвокатските услуги.

За да не спъвам законодателния процес, ще подпиша указа, но ще се обърна с искане към Конституционния съд да произнесе и веднъж завинаги да решим този въпрос, изтъкна Първанов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че днешната среща отправя важен сигнал и той е, че институциите работят в синхрон и разбирателство.

Винаги съм твърдял, че пред Европа това е изключително важно за доверието в една държава. Има ли доверие, това означава и еврофондове, и придобивки, посочи Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази удовлетворение, че в деня на влизане в сила на Лисабонския договор, различните институции в България могат да бъдат заедно пред българското общество.

Аз съм удовлетворена от днешната среща първо, защото тя дава възможност, след подписване на указите за обнародване на пет данъчни закони, утре в пленарна зала да започне обсъждането в пленарна зала на Закона за бюджета на Република България за 2010 година. Това е изключително важно, за да може много преди определеното по закон време – края на декември. ние да имаме най-важния закон за всяка една есенна сесия на Народното събрание, посочи Цецка Цачева.