Колкото и да иска президентът Росен Плевнелиев да спре актуализацията на държавния бюджет, той не би могъл да го забави с повече от 2 седмици. Това каза социологът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, цитиран от агенция „Фокус“.

Той опроверга твърденията на председателя на Народното събрание Михаил Миков, че ако държавният глава сега наложи вето на бюджета, това ще бъде прецедент в българската история.

Безлов припомни, че подобно нещо вече направи президентът Желю Желев през 1996 година.

„Има коментари, че не е конституционно, но как да не е конституционно, като го има в Конституцията? Президентът има право на вето. Има го и в момента, че няма проблем това вето да бъде преодоляно. Точно по същия начин, по който бе преодоляно и ветото на Закона за СРС. Това е работа за 3 дни и аз не виждам нищо драматично в ситуацията”, коментира социологът.

Тихомир Безлов успокои, че евентуалното забавяне на промените в параметрите на бюджета няма да нагнети социално напрежение в различните слоеве на обществото, както предупреждават управляващите.

По отношение на протестите той счита, че огромната част от протестиращите не са контролирани, въпреки че сред тях със сигурност има привърженици на много и различни партии.