Мерки за ограничаване на последствията от спирането на доставките на природен газ за България ще бъдат обсъдени на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Георги Първанов. Доклади ще изнесат министър-председателят Сергей Станишев, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който ще се срещне и с представители на индустриални потребители на природен газ.

Ръководствата им ще бъдат запознати с условията на ограничителния режим, който ще бъде обявен след като изминат 48 часа от спирането на подаването на природен газ.

САЩ изразиха съжаление от ескалацията на газовия конфликт между Русия и Украйна. "Смятаме, че съкращаването на доставяните количества газ за Европа е неприемливо", заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. Същевременно САЩ приветстват решението на „Газпром” и на „Нафтогаз” да подновят преговорите на 8 януари и призовават двете страни да направят необходимото, за да решат спора си по един прозрачен и в съответствие с търговските принципи начин, отбеляза говорителят на Държавния департамент. Според Маккормак кризата е показала колко жизненоважно е да се разнообразят доставчиците на енергийни източници в Европа.

Междувременно нападките между „Газпром” и украинската компания „Нафтогаз” продължават. Украйна открито краде газа, предназначен за европейските потребители и „Газпром” е направил всичко, за да не допусне да се стигне до сегашната  ситуация, пълната вина за която носи Украйна, за пореден път заяви вицепрезидентът на руската газова компания Александър Медведев. Този път обаче той добави, че кражбите на Украйна официално са установени от независимата компания Ес Же Ес. Ръководителят на украинската компания Олег Дубина категорично отрече обвиненията.