Комисията за защита на конкуренцията излезе с междинен доклад за твърдения за картел на цените на горивата на едро. "Има определение на комисията, с което са предявени твърдения за извършено нарушение", съобщи председателят на антимонополния орган Петко Николов, преди да бъде изслушан пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание.

В едномесечен срок дружествата имат достъп до доклада на комисията за защита на конкуренцията и ще могат да направят опровержение, да представят конкретни доказателства и да поискат изслушване в ресорната комисия в парламента.

„Ако те използват правата си, комисията ще се произнесе със съответния акт и с окончателно решение. В момента представяме само междинен доклад", обясни още Николов.

По повод твърденията на Синята коалиция, че КЗК умишлено е бавила доклада, който трябваше да бъде представен преди седмица пред депутатите, Петко Николов обясни, че това са неоснователни твърдения и той и неговия екип са си свършили професионално и бързо работата.

При доказан картел на цените на горивата на едро глобата за дружествата може да стигне до 10 на сто от оборота на компаниите.

Ако трите основни компании на пазара за горива успеят да си докажат еднаквост на цените, те няма да бъдат санкционирани, това заяви в Кюстендил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски."Ако обаче това не стане, ще искаме максимална санкция от страна на Комисията на защита на конкуренцията", допълни той.

„Както знаете, Комисията за защита на конкуренцията е излязла със становище, че според тях има картелно споразумение между трите основни компании на пазара", каза Московски. Той допълни, че много внимателно ще се следи какви са отговорите от страна на компаниите, които имат едномесечен срок да представят информация и да оборят твърденията на антимонополната комисия.

По думите на министъра е важно да се осигури конкурентна среда на пазара. „Това са частни компании. Държавата има механизъм, който е задействан да провери дали условията на пазара са достатъчно конкурентни и оттам нататък така или иначе няма как отново да влизаме в темата акцизи и ДДС, тъй като специално при акциза сме с най-ниската ставка", каза министърът.

Междувременно икономическата комисия в парламента изслушва председателя на КЗК Петко Николов по темата. Антимонополната комисия е предявила твърдения за наличие на картелно споразумение за цените на горивата на четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД. Компаниите имат едномесечен срок, за да извадят аргументи срещу твърденията на комисията.

Проверката за картелно споразумение за цените на бензина и дизела започна още през август миналата година, като КЗК се усъмни, че пазарът на горива може и да е картелиран, както и да има злоупотреба с монополно положение от страна на „Лукойл". Тогава започнаха две проверки, като резултатът от едната все още не е оповестен, а от другата са предявените твърдения към четирите компании.

През почивните дни стана ясно, че Лукойл" приветства проверката. От „Ромпетрол" пък заявиха, че никога не са участвали в нерегламентиран споразумения и че уважават свободната конкуренция на пазара. В края на февруари от „Лукойл" обясниха за формирането на цените на дизела и бензина.