Вече знаем на къде вървим. Джанет Йелън ще поеме Федералния резерв на САЩ, паричния хегемон на света, господаря на целия ни живот.

Фед ще продължи да печата пари, докато икономиката на САЩ създаде достатъчно работни места, за да се върне отново натискът върху заплатите от инфлацията, независимо от балоните или косвените жертви в третия свят, пише The Telegraph.

Новата шефка на Фед поне е сред най-добре квалифицираните в историята. Тя ярко контрастира с Алън Грийнспан, който пишеше политическите речи на Ричард Никсън и реално освен почетна титла няма докторантура по икономика.

Да не забравяме, че съпругът на Йелън е Нобеловия лауреат Джордж Акерлоф, който е привърженик на теорията за ефективните пазари. Нещо иронично на фона на сегашната политика на Фед.

В момента заместник-председател на Фед, Йелън е била младши управител от 1994 г. до 1997 г., под ръководството на Грийнспан, а след това президент на Федералната резервна банка на Сан Франциско, от 2004 г. до 2010 г. Йелън беше и ръководител на икономическите съветници на Бил Клинтън, като по това време успя да се справи забележително бързо с последствията от финансовата кризата в Азия. Така че Фед ще попадне в сигурни ръце.

През 2007 г. Йелън беше един от хората в централната банка, които предупредиха Бернанке за балона в имотния сектор 15 месеца преди спукването му.

Нейното мото е: "без увеличаване на инфлационното равнище на безработица". Т.е. тя следи внимателно промяната на работните места и отчита факта, че процентът на заетост се срина до 35 - годишно дъно от 63.2 на сто, което показва, че реалната безработица е много по-висока от реално отчитаната.

Ако безработицата е структурна, а не циклична, опитите да се повиши съвкупното търсене чрез наливане на пари в икономиката ще имат малък ефект за намаляването на броя на безработните, а само ще повиши инфлацията.

Но засега данните от САЩ показват, че до голяма степен проблемът е цикличен и мерките на Фед не водят до силно ускоряване на инфлацията.

Т.е. печатането на пари ще продължи. Пазарите ще бъдат пощадени. Страните от БРИК може да си отдъхнат.

Спешните мерки за стимулиране на икономиката отдавна вече са се превърнали в постоянни и ще продължат да действат като такива.