От чисто фундаментална гледна точка миналата седмица бе доста бедна откъм събития, но за сметка на това наблюдавахме нов няколкоседмичен връх при EUR/USD от $ 1.5047 за € 1, който бе достигнат в сряда. В последствие обаче двойката не успя да продължи визходящия си тренд и в четвъртък се стигна до най-доброто еднодневно представяне на долара към общата валута за последните три месеца. Но и това поскъпване на зелените пари бе породено по-скоро от спада на фондовите пазари, и от нуждата от частична корекция на вазходящия тренд.

Единствено в петък наблюдавахме по-интересни новини от макроикономическа гледна точка, които повлияха върху движението на основната валутна двойка.

Едно от събитията бяха първоначалните данни за БВП на еврозоната за предходното тримесечие. Цифрите показаха прекъсване на техническата рецесия в Европа, но въпреки не успяха да оправдаят предварителните очаквания, като еврозоната отбеляза по-малък ръст от предварително прогнозирания. Не случайно използвах термина „техническа рецесия”, защото чисто теоритично рецесията в еврозоната свърши, но от друга страна високата безработица, ниската инфлация и слабото потребление е възможно да продължат да оказват силно и негативно влияние върху европейската икономика, поне през първите едно или две тримесечия на 2010 г.

От друга страна изненадващо търговският дефицит на САЩ се увеличи през октомври въпреки, че доларът поевтинява значително спрямо останалите валути с държавите, с които Съединените щати имат търговски отношения. Дефицитът достигна най-високото си ниво за последните 10 месеца, напълно против логиката, че евтиният долар трябва да стимулира търсенето на местни стоки и услуги.

От тази гледна точка в началото на настоящата седмица с най-голям интерес се очакваше изказването в понеделник на председателя на ФЕД Бен Бернанке. Въпреки че той даде първоначална подкрепа за долара, казвайки, че за целта за поддържането на стабилна световна икономика е добре доларът да бъде силен, след това председателят на Федералния резерв отново заяви намерението на ФЕД да поддържа лихвите на ниско ниво, както той сам се изразява „за продължителен период от време”, което измерено в месеци, според повечето трейдъри, означава поне до първата половина на 2010 г. Т.е поне до края на второто тримесечие догодина най-вероятно няма да наблюдаваме увеличение на лихвите спрямо текущото и рекордно дъно.

Реално през последните седмици и дори месеци наблюдаваме редица изказвания в полза на силния долар, най-вече от страна на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, но виждаме, че дори коментарите на ръководителите на двете водещи централни банки засега дават изключително краткосрочно влияние на валутните пазари.

Вчера /понеделник/ доларът поскъпна със 100 пипса само в рамките на няколко секунди, но до края на сесията движението бе коригирано и дори намеренията на Бернанке да поддържа силен долар, чисто вербалните намерения, не успяха да окажат нужната подкрепа за щатската валута.

Така че докато икономическата ситуация в САЩ предполага поддържането на ниски лихви, и докато не станем свидетели на реално увеличаване на лихвата, то всякакви подобни вербални интервенции ще останат по-скоро с изключително краткотраен ефект, а доларът ще продължи да поевтинява спрямо другите основни валути.

Специално до края на сегашната седмица има някои макроикономически данни, които могат да окажат известно влияние върху пазарите. Това са инфлационни и производствени показатели в САЩ, както и данните за нетните дългосрочни капиталови потоци, които биха показали дали търсенето на американски финансови активи е било високо през изминалия месец. Но аз предполагам, че през тази седмица можем да наблюдаваме спадане на долара като, ако станем свидети на успешен пробив най-накрая на върха при 1.5062, то това би дало доста силен импулс на еврото да продължи поскъпването си със следваща цел около 1.53.

Разбира се, трябва да се наблюдава и сценария, при който пазарните участници ще спрат покачването на еврото. Но в крайна сметка смятам, че пробив над 1.5060 би означавало, че еврото ще продължи възходящия тренд. От друга страна, ако двойката спадне под 1.4750, за тази седмица това е критичното ниво, то можем да очакваме, че ще започне обръщане на възходящия тренд.