Големите консуматори на горива като авиопревозвачите , спедиторите и автотранспортните компании залагат, че цената на петрола ще продължава да пада. В отказа им да се запасят с горива на сегашните цени, те дават израз на очакванията си, че ще има още по-голямо понижение, тъй като глобалната икономика показва все по-големи слабости, пише Financial Times.

Поведението им е обяснимо с рязката динамика в цените през последните месеци. От котировки $ 125 за барел през март, в момента цената е с повече от 30% надолу до под $ 90 за барел. Петролът сорт брент записа 18-месечно дъно през миналата седмица.

Причина за това може да се търси в по-бавния темп на нарастване на китайската икономика, която е основния консуматор на петрол, в дълговата криза в еврозоната, която също е причина за разпродажбите, понижаващи цената на суровината. Фактор е и поведението на Саудитска Арабия, която през тази година увеличи производството си до 30-годишен максимум, с което допълнително спомогна за намалението на цената.

Ако глобалната икономика продължи да се влошава, няма да се изненадам, ако видим още по-голям натиск върху цената на петрола, коментира пред Financial Times Фатих Бирол, главен икономист в Международната агенция по енергетика.

Поведението на потребителите да изчакват, без да търсят да се застраховат срещу резки динамики в цената също допринася за настоящото движение на цената. Това поведение напомня на онова, което трейдърите правиха през 2008 година, когато петролът направи движение от $ 150 за барел до $ 45 за барел.

Възможно е потребителите да започнат да купуват ако цената спадне с още $ 10 за барел, прогнозира банкер от Ню Йорк. В статията на Файненшъл таймс се обръща внимание също и на това, че по-евтиният петрол ще вдигне рентабилността на компаниите. Изданието цитира вицепрезидента на куриерската компания FedEx Майкъл Глен, който казва, че ниските цени на горивата със сигурност ще е от помощ за бизнеса.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!