При евентуална злоупотреба с процедурите около избора на временно правителство, предсрочните избори може да се проведат чак след 7 юли. Изчислението направи пред Българската национална телевизия Радосвет Радев, бизнесмен и собственик на Дарик радио.

Радев изрази надежда, че няма да има злоупотреби с мандата, защото повече от всякога сега България се нуждае от стабилност, нормална среда и спокойна атмосфера за провеждането на изборите.

Според Радев най-важната фигура в служебния кабинет ще бъде тази на министъра на вътрешните работи, тъй като от него ще зависи да се прекратят безобразията по площадите в страната. "По разбираеми причини настоящият министър не може да се справи със ситуацията, а протестите вече ескалират в събирания, които объркват гражданите, защото исканията остават неясни", изтъкна Радев.

"В момента, в който започнем да живеем, за да протестираме, смисълът започва да ми убягва", посочи още той.

Според него вторият, много важен министър, е този на икономиката и финасите. "Има един изключително важен въпрос, който трябва да се разреши - да се извади този дефицит на подозрение в желанието на държавата да смачка бизнеса", каза Радосвет Радев. "Тези хора трябва да бъдат комуникативни. Хора, които са одобрени от бизнеса, защото той, вярвайте ми, особено заради последните няколко месеца на Дянков, затваря компании тук, оставя безработни и отива да плаща данъци в европейски държави, където облагането е много по-високо".

В дискусионното студио на Българската национална телевизия, в което Радев взе участие, се лансираха предположения, че подходящ за служебен премиер е еврокомисар Кристалина Георгиева, която обаче се спряга за бъдещ секретар на Организацията на обединените нации. Друг подходящ е настоящият омбудсман на България Константин Пенчев. От служебния премиер очакванията са да подготви страната за изборите, съгласиха се участниците в дискусионното студио Венелина Гочева от Медийна група България и Александър Андреев от Дойче веле.

Хипотезата на Радев за евентуално забавяне на изборите е третата конкретна прогноза за това кога може да се проведат изборите за парламент.  Днес президентът Росен Плевнелиев се ангажира да организира нови избори в максимално кратък срок, което при най-добро стечение на обстоятелствата може да означава два месеца, считано от днес. От ДПС вече предложиха изборите да се проведат на 28 април. Днес сайтът zapernik.com пък тиражира информация от свои източници в София, че предсрочните избори за парламент ще бъдат насрочени на 12 май.

"Аз съм убеден, че България ще запази статута си на финансово стабилна страна", заключи Радев в дискусията на БНТ. "Лошото е, че в английската преса страната ни се посочва с пръст като пример за онова, което се случва с държавите, които се правят на "по-католици от папата" и спазват германската дисциплина в бюджетните икономии".

"Това, че България става лошо място за бизнес, мен от това послание ме е страх", каза Радосвет Радев. "Отгоре на всичко, много активно, този няколко пъти уволняван министър на финасите, работеше за изгонване на чуждестранните инвеститори".

"Смятам, че ситуацията е безкрайно неприятна за политическия елит. Трудна е за всички нас, които живеем в България. Но ако погледнем на нея като на шанс, че спазваме собствените си закони, то смятам, че България имаможе да спечели изключително добра репутация както сред страните членки на Европейския съюз, така и вътре в България", каза Радев.

"Трябва да живеем с ясното съзнание, че ако на 28 април са изборите, то в календара има и 29 април", заключи собственикът на Дарик радио.