За шест месеца да бъде спрян приемът на заявления за получаване на екологична оценка за възобновяеми енергийни източници, за да бъде овладян големият интерес.

За това са се договорили на тристранна среща министърът на земеделието Мирослав Найденов, на екологията Нона Караджова и на икономиката Трайчо Трайков.

Промяната касае няколко закона и затова предложението трябва да бъде одобрено и от парламента, обясни пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Ето какво още каза министърът:

Има подадени огромен брой заявления, които лавинообразно нарастват в Министерството на околната среда и водите. По същия начин подобен брой има при нас за промяна на предназначението и до момента с променени предназначения на 11500 декара земя. В момента има мисля 492 искания за още около 7500 декара и проблемът е, че това е земя първа, втора, трета и четвърта категория.

Има постъпили неразгледани заявления за още около 7500 декара. Ние ще внесем предложение да се изключва земя от първа до четвърта категория, тоест ако се правят перки или фотоволтаици, да ги правят на по-ниска категория земя или на земя, която предстои да бъде по някакъв начин рекултивирана.