Минерално-суровинната индустрия в България, както и в Европейския съюз и света, е основата на всички останали индустрии. Тя дява значителни осигуровки, местни данъци, такси и други.

 

Освен това, концесионерите оказват допълнителна голяма всестранна подкрепа на местните общности, пише в писмо до медиите Управителния съвет на Българска минно-геоложка камара.

 

Концесионните такси в някои договори за концесии, които са неразделна част от договорите за приватизация в отрасъла, са средно около 1.5% от стойността на добитите количества метали.

 

Ако те се приравнят към нетните приходи от продажби, процентът трябва да се увеличи с около 1/3 поради технологичните загуби при добива и обогатяването. Това означава, че размерът на концесионно възнаграждение в тези договори в България от около 1.5% се равнява на около 2.0% на база нетни приходи от продажби, колкото е например в Румъния.

 

На база гореспоменатото можем да заключим, че концесионните такси в България са съизмерими с тези на държавите от Европейския съюз. Всяко повишаване на тези такси ще постави инвеститорите у нас в по-неблагоприятно положение спрямо инвеститорите в други европейски държави.

 

За съжаление, хора, които не разбират същността на добивната индустрия и големия риск на инвеститорите, свързан с циклично променящите се пазарни условия и цени, проявяват интерес към тази индустрия единствено, когато дойде цикъл на повишаване на цените на борсовите и други суровини.

 

Тогава те започват да манипулират общественото мнение, че могат да се подобрят пенсиите на хората, заплатите и инфраструктурата на страната, като компаниите се национализират и се увеличат данъците, но никой не говори, че са необходими огромни средства за покриване на производствените разходи за добива и значителни инвестиции за техническо осигуряване, технологично развитие, екология и безопасност на труда в предприятията от отрасъла.

 

Когато дойде период на ниски пазарни цени и компаниите от минния сектор в целия свят се затрудняват как да продължат своята дейност и да запазят работните места, гореспоменатите хора не се интересуват от проблемите на бранша.

 

Предизборно вече се чуват и предложения държавата да участва в добива на минерални суровини и този въпрос да бъде поставен за решаване с референдум. Придобити граждански или търговски права не могат да се отнемат по такъв начин, както и изменението на вече съществуващи търговски договори. Това противоречи на всички правни принципи в Европейския съюз.

 

Освен това, законът изрично забранява да се поставя на референдум въпросът за данъци, такси и трудови и осигурителни плащания и вноски. Това е основна част от правителствената финансова политика на всяка държава и не подлежи на подобно допитване, което може да блокира икономиката на страната за години наред, да дискредитира България в очите на инвеститорите, не само в бранша, но и във всички отрасли на икономиката.

 

Същевременно, България има горчив опит от времето, когато цялата добивна индустрия беше държавна и като такава беше технологично изостанала и с огромни проблеми в екологията и безопасността на труда, се посочва в писмото на Управителния съвет на Българска минно-геоложка камара.