Заради глобалното затопляне, което причинява топене на арктическите ледове и покачване на нивото на океаните, застрахователи предупреждават, че с бърза скорост се увеличават местата по света, на които те не биха могли да предложат застраховка при цена, която клиентите могат да си позволят. В статия на Financial Times се посочва, че части от Великобритания и американския щат Флорида вече са в границата, на която рисковете от природни стихии са "незастраховаеми". Това е проблем, тъй като в тези части на света е невъзможно да придобиеш имот, който не е застрахован срещу основни рискове като пожар и природни бедствия.

 

Асоциацията на застрахователите, чиято щаб квартира е в Женева, препоръчва на правителствата, които властват над подобни застрашени територии, да инвестират повече в защитни съоръжения срещу наводнения, както и да подсигурят такова строителство, което да е устойчиво на природните стихии.

 

За пример, пораженията от суперурагана Санди, който удари Ню Йорк и Ню Джърси през месец октомври миналата година, възлизат на близо $ 65 млрд.

 

Според застрахователите управниците не трябва да хвърлят всичкия си ресурс в разрешаването на фискалните проблеми в настоящето, но трябва да погледна в по-дългосрочен план, когато ще трябва да се изправят пред поражения върху транспортна инфраструктура.

 

През последните 30 години броят на катастрофичните събития, причинени от природните стихии се е увеличил значително. Ако през 1980 година бурите, наводненията, горещите вълни, сушата и горските пожари са били около 300, то през 2012 година броят им е пораснал до 900. Увеличило се е и имуществото, засегнато от подобни бедствия.

 

Темата е особено болезнена в момента за онези части от Европа, които бяха засегнати от тежки наводнения. Във Великобритания например застрахователите бяха притиснати да направят така, че полицата срещу наводнение да стане достъпна за всички граждани. От своя страна застрахователите роптаят, че държавата не прави достатъчно, за да предотврати пораженията от наводнения като тези, които бяха регистрирани това лято, тъй като не инвестира в обновяване на защитна инфраструктура.