Цената на природния газ в Съединените Американски Щати може да се вдигне три пъти в рамките на следващите пет години от сегашните $ 4 Btu, прогнозира инвеститорът Джереми Грахам от компанията Grantham Mayo van Otterloo (GMO). Причината за това според него е че краткосрочният излишък от суровина, който съществува в момента на пазара ще се обърне в дългосрочен недостиг.

 

Грахам обръща внимание върху прогнозата на Агенцията за енергийна информация в САЩ (EIA), според която очакванията за цената на ресурса в края на 2014 година е $ 3.97 Btu, а цените на фиксираните доставки е само малко по-висока - $ 4.44 Btu.

 

Инвеститорът е на мнение, че в ситуация като тази, когато цената на природния газ е наполовина по-ниска от цената на ресурса в другите основни икономики, ще има скок в търсенето особено от производителите на пластмаси, химия, селскостопански торове.

 

Америка все още не е видяла ренесансът при леката промишленост, който евтиният газ ще доведе. тепърва предстои да се види как енергийно интензивни сектори ще отчетат облаги от по-евтината суровина.

 

В Персийския залив всички основни компании - Chevron Phillips, Dow Chemical, Formosa Plastics, Occidental Petroleum и Williams в момента разширяват химическите си фабрики или строят чисто нови. Кмопанията Methanex дори е закрила производството си в Китай и го мести в Луизияна, за да се възползва от ниските цени на природния газ. CF Industries развиват своето производство на селскостопански торове, компанията Nucor строи нов завод за производство на стомана. Южноафриканската Sasol е направила постъпки за изграждането на рафинерия в Луизияна. Египетската Orascom планира $ 1.4 млрд. инвестиция във фабрика за торове в Айова. В Южна Каролина пък има интерес към изграждане на завод за автомобилни гуми.

 

Според анализ на PwC евтината енергия не е единствената причина, която връща производство в пределите на САЩ. Освен нея, другите компоненти в сметката са цената на труда, курсът на долара, търсенето на вътрешния пазар, наличието на капитал и подходяща данъчна и регулаторна среда.

 

Това съживяване на производството в Америка, според Грахам, ще доведе до увеличаване на цената природния газ, но дори и тогава, тя пак ще е относително по-ниска от тази, която плащат в Европа и Азия.