В България има природозащитници, които не се интересуват от природата, а рекетират бизнеса. Това заяви в „Седмицата” на Дарик Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения” на "Дънди прешъс металс" - България. По думите му у нас има добри еколози, които наистина работят за опазването на околната среда, както и хора, които обичат природата, но нямат достатъчно информация. С тях може да се постигнат споразумения и да се работи така, че нито природата да бъде замърсявана, нито да се пречи на бизнеса. Проблемът е, че има или фанатици, които не приемат никакви предложения, или екорекетьори, които са много голяма част от всички, които се определят като „природозащитници”.

„Концесии трябва да има. В България има много „природозащитници”, които въобще не се занимават с природата, а се занимават с рекетиране на бизнеса. Това всеки го знае и това е голям проблем, който пречи на инвеститорите и пречи на влизането на повече чужди инвестиции в България. Неправителствените организации, неправителственият сектор като цяло е част от уравнението на управление на страната. Те трябва да имат своето достойно място и участие. Това е философията и на Европейския съюз. Разбира се, в България има много достойни еколози, с които ние работим. Трябва да има баланс между екология и индустрия. И индустрията трябва да се развива по екологичен път”, каза още Алекс Нестор.

Той съобщи още, че лятото на следващата година може да започне строителството на инсталацията за добив на злато в Крумовград. За да бъде пусната в експлоатация, ще са необходими около две години. Очаква се при заработването на предприятието около 40% от паричния поток да отидат в държавата.

В момента в Челопеч се добиват около 3 тона концентрат годишно.