Учените драстично увеличили ефективността на производството на водородно гориво от растителни отпадъци.

Това пробив, който един ден може да замени бензиностанциите с крайпътни "биореактори" за зареждане на автомобили, пише "Индипендънт".

Проучването, финансирано от "Shell Oil" показва, че е възможно да се превърне на 100% захарта в зърнения фураж (стъблата, кочаните и люспите на царевицата) във водороден газ , без да се увеличат емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Изследователите са усъвършенствали процеса чрез смесване на сурова биомаса с воднист разтвор, съдържащ коктейл от десет ензими, които превръщат ксилозата и глюкозата във водород и въглероден диоксид, обясни проф. Пърсивал Жанг от Блексбърг, Вирджиния.

Досега беше възможно да се конвертират между 30 и 60% от захарите на растението във водород, използвайки ферментиращи микроорганизми или промишлени катализатори.

Производството на чист водороден газ от отпадъци от земеделски култури и биомаса се счита за едно от най-важните постижения за зелената икономика, поради необходимостта да се произвеждат чисти алтернативи на бензина.