"Енергони" без общо събрание след неплатена такса до депозитаря. Проблемът са най-вероятно по-малко от 100 лв.

Eдна от най-абсурдните публични компании - "Енергони", прочула се с патента си за вятърна перка за половин милиард лева, засега няма да има редовно общо събрание на акционерите. Причината е липса на финансова възможност да проведе общо събрание на акционерите. Това става ясно от съобщение на дружеството. В него се посочва, че събранието, което беше насрочено за 30 юни, е нямало как да се проведе, защото дружеството не може да си плати месечните такси за поддръжка на емисията в Централния депозитар и услугата по издаване на книга на акционерите. За да се проведе общо събрание на публично дружество, то трябва да извади актуална акционерна книга към датата, която е 14 дни преди събранието. По този начин е ясно кои акционери имат право на глас, съобщава "Капитал Daily".

Според изпълнителния директор Михаил Георгопападакос обаче това не е точно така и не е въпросът за плащането на такса. По думите му по-скоро има процедурни пречки, като например това, че КФН е забранила да се гласуват определени точки от дневния ред на редовното общо събрание. Затова не е ясно дали има смисъл да се провежда и как ще се гласува приемането на отчета, доклада и одита на компанията, стана ясно от думите на Георгопападакос, който реално опроверга официалното съобщение на компанията
си.

"Енергони" не страда само от това", обясни изпълнителният директор, който по думите му е един от най-големите кредитори на компанията. На въпрос все пак ще има ли общо събрание и ще се оправи ли компанията Георгопападакос отговори "Само Господ знае".

За да се извади книга на акционерите е нужно всички текущи такси към депозитара да бъдат платени. За публично дружество те са около 50 лв. на месец, изчисли директор на друга компания,
помолен за коментар.

Според него е смешно едно дружество да се качи на борсата и да заяви, че няма пари да поддържа публичен статут, още повече че за отписването със съгласието на всички акционери има облекчени процедури. Самата справка най-вероятно би струвала на "Енергони" 14.40, или 18 лв. с ДДС, в зависимост от това дали броят на акционерите е до 500 или до 1000 души. Дори и да са над 1000 тя би била 24 лв.

"Енергони" досега не е развивала реална дейност – това не попречи да направи огромно увеличение на капитала до 547.56 млн. лв. след вливане на две малки дружества, в резултат на което към активите на публичната компания се добави патент за вятърна технология за 558 млн. лв. КФН направи опити да спре "Енергони" от търговия на БФБ, но след обжалвания съдът отмени решенията и пусна дружеството на фондовия пазар. В момента акциите му се търгуват на цена 1 стотинка на нормалния пазар на БФБ.