Народното събрание не гласува законопроекта на Меглена Кунева за борба с корупцията, вместо това днешното заседанието продължава с разисквания по демографската политика.

Председателя на парламента Цецка Цачева обясни, че е недопустимо дебатът да се прекрати със законодателна дейност, поради което парламентът продължава разискването на питанията от народните представители към Ивайло Калфин.

Преди това председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че принципната позиция на ръководената от него политическа сила не е в подкрепа на законопроекта, предложен от Меглена Кунева.

Местан обясни, че ДПС се притеснява, че се налага колегиалния орган да бъде заменен с едноличен, визирайки парламентарната комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, което не е маловажно обстоятелство, защото органът ще се бори с корупцията.

"Смятаме, че този въпрос е фундаментален и точно той е идейният център на законопроекта, който ще гласуваме. Чл. 6 дефинира националното бюро за предотвратяване на корупцията като независим държавен орган, няма как да се съгласим, че може да се дефинира като независим орган, които съгласно член 8 ще се назначава и освобождава от президента единствено по предложение на Министесрвки съвет, това е класическа дефиниция за орган подчинен на МС", каза Местан.

"България е на първо място по транспониране на европейско право. Как тогава тя единствена, наред с Румъния, се намира в Механизма за сътрудничество и проверка? Как да си обясним този парадокс? Много е просто и за съжаление твърде нелицеприятно - и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане", заяви Местан.

Според него проблемът на България е в това, че законите не се прилагат ефективно. Корупцията е там, където е властта. Затова не е ясно, как органи, които са практически назначени от този, който генерира корупция, ще я предотвратяват.