Продаваме си апартамента без кадастрална скица. Прехвърляме собствеността на автомобила през нета. 

Гражданите, които искат да сключат сделка с имот, вече няма да вадят скица от Агенцията по кадастър, както беше досега. Това обяви на пресконференция в Министерския съвет зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. "След като парламентът прие на второ четене поправките в Закона за кадастъра и имотния регистър, нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти", обясни тя.

Това означава, че за подписването на една сделка ще са нужни акт за собственост, оценка на имота и договор за продажбата, поясни Сапунджиева, цитирана от "Новинар".

Междувременно вицепремиерът Даниела Бобева посочи, че идеята на кабинета за продажбата на автомобили без нотариална заверка още не е намерила решение. Според нея по всичко личи, че най-вероятно нотариусите ще останат в схемата за сметка на КАТ. 

"Преди седмица получих писмо от нотариалната камара с конкретни предложения, които ми се виждат конструктивни. Предстои среща на Министерството на правосъдието, зам. вътрешния министър и камарата", посочи Бобева.

Сапунджиева добави, че вече е имало среща с представители на МВР и нотариалната камара за регистрацията на колите. Според данните всяка година в КАТ се регистрират около 550 000 автомобила. 300 000 са новорегистрираните, а 250 000 се регистрират след нотариална заверка на договорите в КАТ. 

"Не е добре, че досега прехвърлянето на колите е ставало пред нотариусите и за него се плащат сериозни такси. Затова се предлага да отпадне нотариалната заверка на колите, тъй като тези сделки засягат около 1,1 млн.", посочи Сапунджиева. 

Бобева уточни, че се работи по идеята прехвърлянето на собствеността върху автомобилни моторни средства да се извършва и онлайн. Така при установени нередности в информацията те ще бъдат спирани автоматично. 

Кабинетът прие в сряда и промени в Закона за устройството на територията. С измененията вече няма да се изисква разрешение за строеж, когато в двор на къща се прави барбекю, чешма, беседка, градински или парков елемент, съобщи Бобева. Освен това се увеличава общественият контрол на дейността на главния архитект на общините. 

Намаляват се сроковете при преустройство на обекти за нежилищни нужди в заварена сграда. От 30 на 14 дни се съкращава срокът за издаване на разрешение за изработване на подробен устройствен план. Цялостно се облекчава и процедурата по издаване на разрешение за строеж. Намаляват се проектните части, които се изискват за издаване на разрешението за определени категории обекти. 

Отпада изискването за изготвяне на доклад за енергийна ефективност от специално лицензирани лица и фирми на етап инвестиционен проект. Важно изменение е и облекчаването на процедурата за въвеждане в експлоатация. Данъчна оценка на имот ще се издава в срок от 3 дни.