Предприятието за производство и бутилиране на олио Златен лъч в Благоевград е обявено за публична продан, научи Дарик. Собственикът на фабриката Георги Личев дължи близо 1 300 000 лева необслужван кредит към ЮРОБАНК България, която е правоприемник на "Пощенска банка".

Бизнесменът Георги Личев е длъжник към финансовата институция, отпуснала с договорна ипотека значителната парична сума. За удовлетворяване претенциите на кредитора, е описано имуществото на Златен лъч, въз основа на изпълнително дело.

Продажбата на имуществените активи на дружеството се изпълнява от разложкия съдия-изпълнител Георги Цеклеов. На търг се продават поточна линия, преси за слънчоглед, резервоари за филтриране на олио, парни котли и друго оборудване в предприятието на Георги Личев, което се намира в промишлената зона на Благоевград.

Преди месеци прокуратурата в Благоевград повдигна наказателно обвинение срещу бизнесмена Георги Личев. По данни на държавното обвинение, Личев е източил неправомерно 122 000 лева по САПАРД.

Собственикът на фабриката за олио е получил голямата парична сума, като се възползвал от фалшиви фактури за доставена и монтирана поточна линия. За да бъде на свобода, прокуратурата е определила за Личев парична гаранция в размер на 10 000 лева, информираха прокурори по делото.

В началото на годината Комисията за защита на конкуренцията наложи на Георги Личев глоба от 60 000 лева, тъй като фирмата му е използвала неправомерно марката Клас олио. Срещу него има и три наказателни постановления за митническа измама в големи размери, но той ги обжалва в Административния съд.