Преди година в публичното пространство се чуваха призиви, които обиждаха гърците в стил "Продайте си островите, за да плати натрупаните дългове!". Днес в страната се работи, надяваме се, усилено по приватизацията на активи, от което да се наберат средства в помощ на бюджета, а междувременно се оказва, че търговията с острови винаги е съществувала и дори става още по-интересна.

За разлика от островите, които са държавна собственост, средиземноморската страна притежава и множество малки островчета, които са изцяло частна собственост. Владетелите им имат право да се разпореждат с тях както намерят за уместно.

Испанският вестник El Mundo се е свързал с агенция за недвижими имоти, която посредничи при продажбата на няколко такива острова. "Преди кризата имахме по шест до десет обяви за продажба на острови в Гърция. Сега имаме почти 20, казва Крис Кролоу, директор на канадската компания Private Islands. Тя е специализирана в продажбата на острови по целия свят. На сайта им в момента се предлагат 15 гръцки острова, като цените им са от € 1.5 млн. за остров Свети Атанасиос до € 150 млн. за остров Патроклос. Неговата площ е от 643 акра, намира се много близо до гръцката столица (25 мин. от летището Елефтерос Венизелос в Атина и 10 мин. от туристическото пристанище Лаврион). Има 5 050 маслинови дръвчета, борова гора, стадо от над 150 кози. 

Експертите от сайта, който продава острови, коментират, че цените в Гърция не са спаднали особено, въпреки че 28% от гърците изпаднаха под линията на бедността. Една от причините за това е, че собствениците на острови обикновено са богати, състоятелни хора, които не падат лесно в капана на спекулантите, че Гърция ще излезе от еврозоната и в хаоса собствеността им ще се обезцени. Те са на мнение, че луксозните имоти няма да изгубят стойността си дори и драхмата да се върне в икономиката на страната. 

Една от причините, които принуждават собствениците на частни острови да ги продадат, е въведеният от тази година данък върху недвижимите имоти. Повечето хора са инвестирали парите си в други активи или земи и така нямат ресурс, с който да платят налога. Ако притежавате остров или голяма вила, той може да ви коства цяло състояние. Наред с това някои собственици на острови са принудени да продават, при това евтино, защото са притиснати от банките, отпускали им кредити преди кризата.

Освен, че вече са предупредени за данъците, които следва да плащат, ако придобият имот в Гърция, чежденците имат и други дилеми за разрешаване, умувайки дали да похарчат парите си за късче земя в Адриатика. Гръцката бюрокрация е един от кошмарите, с които инвеститорите не биха искали да се забъркват. На първо място документацията по покупко-продажба на имот в страната задължително е само на гръцки език, което изисква от потенциалния купувач да наеме дългосрочно преводач. На следващо е законът, който не позволява на граждани на страни извън Европейския съюз да придобиват директно земя в страната.

И все пак купувачи не липсват. Интересът от страна на частни клиенти и на инвеститори се увеличава, като през последните месеци има запитвания от 120 страни. Знаейки, че Гърция е затънала в проблеми, много играчи се оглеждат към активи там, търсейки златната сделка.