Неприятна изненада за анализатори и инвеститори поднесоха продажбите на дребно в САЩ.

През май от търговското министерство на страната са регистрирали 1.2% спад – най-силният от септември 2009 г., докато ревизията на данните за април показва, че тогава продажбите на дребно са нараснали с 0.6 на сто – повече от очакваното.

Бизнесът в САЩ продължава да добавя по-малко от очакваното работни места, което според ведомството е причина американците да предпочетат да спестяват, отколкото да харчат.

Анализатори пък коментираха веднага след излизането на данните, че едва ли до края на годината ще станем свидетели на силно търсене от страна на потребителите.

Според данните на министерството на търговията в САЩ, през миналия месец най-много е намаляло търсенето на строителни материали – с 9.3% на месечна база. За сравнение, обаче, през април в същата категория беше регистриран ръст от 8.4 на сто. 

С 1.7 процента пък са потънали покупкитена автомобили през май спрямо април, сочат още данните за продажбите на дребно. С 3.3% са намалели потребителските разходи в сектора на услугите, а с 1.3% - разходите за облекло и обувки. Bloomberg