Професор от университета в Атина е новата номинация за финансов министър на Гърция. Икономистът Янис Стурнарас е предложен от премиера Антонис Самарас.

09:20 часа

Новият финансов министър на Гърция изглежда се уплаши от отговорността, с която трябваше да се нагърби и подаде оставка. Василис Рапанос, който бе гуревньор на централната банка на Гърция, бе избран да поеме този ключов пост в държавата през миналата седмица, дни след като бе съставено новото правителство. Малко по-късно, в петък, Рапанос влезе в болница със замаяност и болки в корема, а на излизане от там той написа молба за освобождаването му от поста, адресирано до гръцкия премиер Антонис Самарис.

Самарис, който също се оплаква от здравословни проблеми и бе хоспитализиран за операция на ретината, прие оставката и сега бързо ще трябва да намери заместник за поста. Появиха се спекулации, че заради необходимостта от бърза реакция, позицията може да бъде предложена на Лукас Пападемос. Гърция наистина се нуждае от финансов министър незабавно, тъй като той е ключова фигура в преговорите със страните-донорки по спасителните фондове.

Така наречената Тройка, съставена от представители на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, трябваше да се срещне с новото правителство на Гърция още този понеделник, но заради влошеното здраве на премиера визитата бе отложена.

В опит да се обясни изненадващото напускане на новоизбрания финансов министър в политическите среди се изказаха мнения, че най-вероятно страните-донорки да поискат от Гърция преразглеждане на спасителния план и най-вече поетите от страната ангажименти за реформи. Възможно е именно това да е уплашило Рапанос, макар през миналата седмица да бяха дадени индикации, че Европа е склонна да отхлаби малко изискванията към Гърция, тъй като набелязаните цели изглеждат нереалистично високи.