Adobe въвежда абонаментни такси за много от най-популярните си програми, включително Photoshop и Dreamweaver.

До момента, клиентите получаваха непрекъснат достъп със закупуването на Creative Suite на Adobe, пише BBC.

 

От следващия месец постоянният достъп до програмите, както поотделно, така и като цяло, ще изисква месечна такса. Досегашните версии ще останат на разположение, но няма да бъдат обновявани.


Промяната бе обявена по време на годишната конференция на Adobe, на която компанията представи най-новите актуализации на продуктите си.

 

Говорителят Скот Морис каза, че решението за абонаментната система ще освободи дружеството от традиционния 18 до 24-месечен цикъл на обновяване. Актуализациите ще стават достъпни за потребителите в момента, в които бъдат готови.

 

Така Creative Suite както и програмите Photoshop, Illustrator, Audition, Dreamweaver, Premiere и т.н. бъдат замразени на версия 6.

 

Тези потребители, които искат да получават актуализации, ще трябва да се абонират за Creative Cloud на Adobe - уеб-базирана система. Чрез нея клиентите могат да управляват това, което правят с различни програми. Тези, които направят това до 31 юли ще получат отстъпки от цената.

 

Adobe е поредната от редица големи софтуерни компании, които качват продуктите си в облачни системи. Microsoft също представи Office 365 - абонаментна версия на своя набор от офис приложения.