Излизането от рецесията не означава икономически растеж и изход от кризата, заяви за Дарик икономистът Георги Прохаски. Той бе потърсен за коментар на данните на Националния статистически институт, че през второто тримесечие на годината икономиката ни е отбелязала минимален ръст от 0.5 на сто спрямо първите три месеца. Тези данни премиерът Бойко Борисов определи като „край на рецесията”.

Прохаски прогнозира, че реалният изход от кризата ще бъде в края на годината или през първите три месеца на 2011 г. Въпреки това, икономистът определи като нереални прогнозите за икономически ръст от 3.6% за цялата следваща година и призова правителството да го коригира преди приемането на бюджета.

Ето какво каза Прохаски пред Дарик:

Техническо излизане от рецесията или спиране на спада е когато през едно тримесечие спрямо предходното има малък растеж. А вече трябва да има растеж спрямо същото тримесечие на предходната година, за да може да се каже, че страната е влязла в икономически растеж като цяло и е приключила кризата. Което очакваме да стане или през четвъртото тримесечие на тази година, или през първото на следващата година.

Според Вас доколко са реални прогнозите на финансовото министерство, че през 2011 година икономическият растеж ще е цели 3.6 процента?

Няма такъв генератор на растеж в икономиката, който да изведе страната толкова бързо обратно на такъв висок процент ръст.

Според Вас реална ли е опасността да завършим следващата година с дефицит над маастрихтските критерии?

Ако се залагат такива нереалистични параметри, е съвсем реално. И защо трябва да си залагаме проблеми с изпълнението още с приемането на бюджета?

Чуйте мнението на Георги Прохаски в прикачения файл!