Над 60 000 продукта е изтеглила от производителите и магазинерите Агенцията по метрология през 2014 година заради разминаване в грамажите и различни други нередности. Най- често ни цакат с олиото, захарта, боба, ориза, млеката и местните продукти.

От Агенцията предупреждават, че реалните размери на продукта и изписаниете на етикетите се разминават с 50-100 грама. Повечето нередности са открити и спрени още преди да излязат от производителите, но не малка част от стоките са изтеглени и от магазините.

Това е изключително сериозен резултат от работата на колегите от „Метрологичен надзор”, заяви Валентин Чиликов, главен секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. „При проверка на ел. уреди, пиротехника и детски играчки има 138 заповеди за изтегляне от разпространение. От пазара е изтеглено 41 362 литра автомобилен бензин А-95Н и 185 160 литра горило за дизелови двигатели. Почти 3800 са проверените асансьори, 504 са подадени сигнали за Дирекцията за инспекция държавен и технически надзор”, каза още той.

Чиликов обясни, че са извършени редица действия по съвместна работа с Агенция „Митници” като има над 151 уведомления за 1326 продукта.