„Около 20% от екипите в БАН работят по солидни международни проекти и вероятно дори не се сещат за бюджетната си заплата, но въпросът е това да се случва на много други места".

Това каза в Бургас просветният министър Сергей Игнатов. Той участва в открита дискусия с преподаватели и студенти от 50 висши учебни заведения в България на тема „Произвежда ли се наука в българските висши училища".

Според министъра на образованието успехите на научната лаборатория на унивеситет „Проф. д-р Асен Златаров" трябва да бъдат пример за останалите висши учебни заведения, тъй като в нея не само се произвежда успешно наука, но и се популяризира България, а кадрите й са на европейски заплати. Това тук е най-доброто мяасто за правене на наука. Те са част от света, при това заемат много добри позиции в света", обясни Сергей Игнатов.

Относно протестите на научните работници в БАН, Игнатов коментира, че подобни действия, доказват липсата на средства, но проблемът е че не се търсят възможности за намиране на средства. „Тези, които протестират срещу ниските си заплати трябва да си направят анализ на ситуацията.

Протестирайки и искайки от правителството тези хора трябвада да са наясно, че имат какво да променят в собствената си сфера, след като това е интелектуалния елит на България те са хората, които трябвада се справят с положението", каза още просветният министър.

Според него това ще стане, чрез някой вътрешни размествания. За целта вече бил готов добър проект, приет от работната група. Според него Академията на науките ще има настоятество, което ще се грижи за разходването на средствата, и не просто да контролира, но и да набира средства."Това е нещо, което прилагат успешно много от ректорите в България", посяни още Сергей Игнатов.

Акцент в срещата, която се провежда в момента е Правилникът за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България. В обсъждането участват и младежи от Националното представителство на студентските съвети.