Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Илия Александров - управител на търговско дружество "ВНС - ТВ" ЕООД, за неплатени данъци в размер на 1 196 000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според прокуратурата за десет месеца в София, в качеството си на управител и представител на дружеството, той е избегнал установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. През този период Александров подавал справки-декларации, в които посочвал неверни обстоятелства.

Установено е, че "ВНС - ТВ" ЕООД практически не е разполагало с никакви налични активи, както и че няма обекти, в които да осъществява дейността си. Същевременно това дружество фактурирало продажби на стоки и услуги от разнообразен характер - строителство и ремонти, снегопочистване, консултантски услуги и други, посочват от прокуратурата.

За отделни данъчни периоди Александров подавал пред служители на НАП в столицата справки-декларации, в които декларирал начислен ДДС и право на данъчен кредит в близък размер. В тях било посочено, че този данъчен кредит е формиран от покупки на стоки и услуги от няколко други дружества.

В хода на разследване е установено, че тези дружества никога не са извършвали доставки на стоки и услуги на управляваното от Александров дружество.