Прокуратурата повдигна обвинение на бившия премиер Сергей Станишев за неправилно боравене с класифицирана информация. Това стана в НСлС, където лидерът на БСП се яви с двамата си адвокати. След повдигането на обвинението той бе освободен, без да му бъде налагана мярка за неотклонение. Станишев заяви, че прокуратурата работи под натиск от страна на изпълнителната власт и следва двойствени стандарти.

На бившия премиер е повдигнато обвинение по чл. 358 ал.1 от НК за това, че в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София, в условията на продължавано престъпление, е загубил 7 документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Документите са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2009 г. В хода на разследването са проведени разпити на 10 свидетели. Назначени и приложени са две експертизи: графологична и оценително-информационна.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода" до 2 г. или пробация. От прокуратурата уточняват в официално съобщение, че Станишев е неосъждан, налице са основанията да се приложи чл. 78а от НК и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание глоба.