Главният прокурор Борис Велчев да се намеси лично по казуса с Алея Първа. За това настояват от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията /СОПА/ и Обединено гражданско сдружение-Варна, които са изпратили сигнал до прокурор №1. Конкретният повод е постановление на Върховната касационна прокуратура, с което според неправителствените организации „на практика се стопира разследването на една от крупните корупционни схеми у нас”.

Основният въпрос в случая е как тази част от крайбрежната ивица е преобразувана от изключителна държавна в частна държавна собственост и след това е продадена на „Холдинг Варна”. Според касационната прокуратура продажбата е била осъществена по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, който давал право на притежателя на сертификат за I клас инвестиция, какъвто е Холдинг Варна, да купи без търг или конкурс имот частна държавна собственост.

Юридическият консултант на гражданските сдружения адв. Петър Обретенов обясни, че към момента на изготвянето на проекта за Алея Първа теренът е бил изключителна държавна собственост и едва след 2 години е станал частна държавна собственост. Според него това безспорно може да се квалифицира като опит за посегателство върху държавен имот.

Другият спорен момент са съставените през 2009 г. актове за частна държавна собственост. „Холдинг Варна” и Окръжна прокуратура казват, че това е направено въз основа на нови геодезични планове, които изменяли конфигурацията на терена. „Тези геодезични планове обаче не могат да бъдат правно основание за съставяне на актове за частна държавна собственост. Актове се изготвят по реда на Закона за за държавната собственост, а в него се казва, че преобразуването и актуването на терени, които до този момент са били изключителна държавна собственост, стават единствено с решение на Министерския съвет”, обясни адвокат Обретенов. Той допълни, че всички последващи действия са се основавали на един нищожен правен акт.

Гражданските сдружения настояват също главният прокурор да провери защо прокуратурата системно засекретява постановленията си, с които проверките по казуса се прекратяват. Заради отказа за достъп до информация гражданските сдружения са завели и няколко дела срещу обвинението, като вече имат вече имат спечелен процес.

Според адв. Обретенов гражданските организации са ограничени в две насоки. Прокуратурата се е самосезирала по случая от медиите въпреки сигналите от гражданските организации. По този начин сдруженията не са страна по това производство и не могат да обжалват действията на прокуратурата. Освен това по всякакъв начин им се отказва достъпа до информация. Според тях това е незаконосъобразно, защото въпросите за Алея Първа имат широк обществен отзвук, което според закона за достъпа до информация е основание да се дадат необходимите данни.