* Обновена информация

Промените в Закона за опазване на земеделските земи противоречат на Конституцията на България.

Това коментира пред Дарик председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков по повод дебатите за лобистки интереси в измененията в закона.

Спорният член в промените гласи, че при продажба собственикът на земя първо трябва да я предложи на арендатора, който я обработва. Това означава, че не мога да продам земя на сина си, защото първо трябва да попитам арендатора, обясни още Борислав Петков.

Борислав Петков обясни, че и цялата правна комисия в Народното събрание също е излязла със становище, че текстът в Закона за продажбата на земеделски земи е противоконституционен.

Ето какво още каза той пред Дарик:

Не мога да разбера откъде идват тези обвинения в лобизъм, тъй като ние нито сме вносители, нито сме инициатори за внасянето на какъвто и да е законопроект към момента и ние като асоциация на собствениците на земеделски земи дадохме становище и изразихме позиция относно внесен законопроект. Категорично се противопоставяме срещу внесения законопроект за връщането на член 4а, който задължава, искам дебело да подчертая думата задължава, собственика на земеделска земя преди да я продаде, когато реши да я продава, да я предложи на арендатора и ако той откаже, да я предложи на трети лица за покупка. Не мога да се примиря с този начин на вмешателство в абсолютно пазарни отношения. Нали разбирате как би се погледнало и от външни инвеститори, и по всякакъв начин, когато ти притежаваш една собственост да не можеш да се разпореждаш свободно с нея, защото държавата ти е сложила едно ограничение със закон, противоречащ на конституцията.

Още можете да чуете в прикачения файл!