Промишлените поръчки в Германия през август нараснаха значително над прогнозите на икономистите. На месечна база министерството на икономиката в страната отчете скок от 3.4 на сто при очакван растеж от 0.9 процента. На годишна база повишението е от 20.3%.

Ревизирани нагоре са и данните за юли. Според икономическото ведомство, тогава промишлените поръчки в Германия са паднали с 1.6% при първоначална оценка на спада от 2.2%.

От ведомството припомнят, че външното търсене и износът тласкат ръста на германската икономика, като припомнят, че през второто тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт /БВП/ на страната регистрира най-бързия си ръст от 20 години насам.

Според данните, поръчките за износ са се увеличили с 6.6% през август н амесечна база. Продажбите на вътрешния пазар, обаче, са намалели с 0.5 на сто. Силно се е повишилро търсене на стоки с дълготрайна употреба, а поръчките на подобни стоки от страни от еврозоната е скочило с 23%. Нараснали са и поръчките на потребителски стоки през август – с 3.9 на сто.

Икономист от Commerzbank AG във Франкфурт прогнозира, че германската индустрия ще продължи възходящия си ход и през следващите месеци, въпреки прогнозите за забавяне на производството и икономическото възстановяване в глобален мащаб. Bloomberg