Министерството на икономиката в Берлин съобщи, че обемът на промишлените поръчки в страната през юли е спаднал с 2.2% на месечна база. През силния юни беше отчетен ръст от 3.6%.

Коментаторите веднага прецениха, че най-силната европейска икономика губи ускорение. Все пак на годишна база промишлените поръчки нарастват с 18%.

Има и други индикатори за забавяне на внушителния икономически растеж на ФРГ през второто тримесечие. През август индексът на промишлеността отчете спад, а инвеститорското доверие спадна на 16 – месечно дъно.

Германия не може да се разграничи от останалата икономика на света, коментира за Блумбърг икономист.

Докладът за промишлените поръчки доведе до понижаване на евро до USD 1.275; индексът на германските сини чипове DAX се понижава с 0.71% до 6111 пункта.

В Германия експортните поръчки спадат с 3.7% през юли спрямо юни. Поръчките на вътрешния пазар намаляват с 0.3%. Търсенето на инветиционни стоки се свива с 5.5%.

През първото полугодие Германия беше облагодетелствана от дълговата криза на еврозоната. Евтиното евро, което през тази година се понижи с 11% спрямо долара, увеличава търсенето на германски стоки, като ги први по-конкурентни в чужбина.

Спадът на обема на поръчките надали е изненада за германските макроикономисти. В края на август Аксел Вебер, президент на Бундесбанк, предрече, че икономическият растеж ще стане „по-умерен“ през второто полугодие.