Промишленото производство във Великобритания през април е отчело спад за първи път от три месеца насам, сочат данни на националната статистическа служба на Острова.

От статистиката обясняват, че спадът от 0.4% на месечна база се дължи на свитото производство на автомобили, както и на намалението в категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия”, както и на електронно оборудване.

Данните от Великобритания изненадаха анализаторите, тъй като икономисти прогнозираха ръст на промишленото производство в страната от 0.5 на сто през четвъртия месец от годината.

Експерти прогнозират, че предстои да видим свиване на търсенето заради по-силния паунд на валутните пазари.

Според друг доклад пък цените на производител през май също са забавили ръста си. Регистрирано е повишение от 0.3 на сто, докато прогнозите бяха за 0.5 процента.

Значително се засилват и песимистичните насроения сред потребителите. Според проучване на британската централна банка, потербителите очакват повишение на инфлацията в страната през следващите 12 месеца до нивото й от август 2008 г.

Припомняме, че през април индексът на потребителските цени на Острова достигна 3.7 на сто. Тогава от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупредиха управляващите във Великобритания да започнат да изтеглят налятата ликвидност заради кризата, както и да обмислят повишаване на основната лихва. Bloomberg