Промишленото производство в САЩ е спаднало за четвърти пореден месец през февруари, в следствие на все по-намаляващия износ и свиването на пазара на коли.

Най-лошата финансова криза от седем десетилетия насам отряза кредитите на потребителите и бизнеса по целия свят, като по този начин продажбите на коли, жилища и самолети и компютри рязко спаднаха. Boeing Co. и United Technologies Corp. са компании-лидери в своите браншове и обявиха съкращаването на стотици работни места.

Производството от фабрики, мини и комонални компании е паднало с 1.4% миналия месец. Резултатът е по-висок от очакваните 1.2%. На годишна база понижението е цели 11.2%. За последните четири месеца производството е паднало 6.8%.   

В промишлеността,  като не се включва минната индустрия и енергетиката, се регистрира понижение също за четвърти пореден месец – 0.7%, а на годишна база – 13.7% спад. Минната промишленост е отчела спад от 0.4%, а производството на енергетиката се е свило с цели 7.7%.

Анализатори коментират, че индустриалния сектор е все още страдащ от ефекта от финансовата криза. Според тях работните места и самата продукция ще продължат да намаляват в следващите месеци.

Източник Bloomberg