Фактът, че в новия закон за енергията от възобновяеми източници не е превиден ясен срок за постепенно намаляване на преференциалните тарифи за ВЕИ, внася несигурност в сектора.

Това е част от посланието на Българската фотоволтаична асоциация, изпратено в отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов. От БФИ „с безпокойство заявяват“, че полтиките по прозрачност и ред, обявени като принцип на настоящото правителство във ВЕИ сектора, все още не са реалност.

Липсата на предвидима законова рамка възпира реални инвестиции в сектора за повече от 600 млн. лв. през 2011 г. и поставя под въпрос създаването на стотици работни места в България. Застрашено е и усвояването на повече от 50 млн. лв. от европейски фондове (мярка 311 и 312 от Програма за развитие на селските райони).

От Българската фотоволтаична асоциация, сдружение на над 100 български и чуждестранни компании с персонал над 1000 души, се опасяват, че Законът за енергията от възобновяеми източници, чакан в сектора още от пролетта на 2010 г., няма да бъде готов преди юни 2011 г.

Допълнителното забавяне в приемането на закона ще доведе до откриване на нова наказателна процедура срещу България от Европейската комисия, според БФИ. Крайният срок за въвеждането на Директива 2009/28/ЕО беше 5.12.2010.

Като член на ЕС България е длъжна да постигне 16% дял на ВЕИ в потреблението на енергия през 2020 г., както и междинни цели – 11% ВЕИ през 2011 г.

Ако не изпълни заложените цели, България ще трябва да плати с бюджетни средства огромни глоби и да покрие разликата между задължителния и фактическия дял на ВЕИ чрез закупуване на статистически прехвърляния от други страни. Сумите могат да достигнат над 400 млн. лв. за всеки 1% с който България не достигне целите си – посочва се в отвореното писмо.

Проблемите на бъдещото развитие са гарнирани и с проблеми от непосредственото настояще: наскоро директорът на НЕК е заявил, че дружеството спира да присъединява нови мощности от ВЕИ до юни-юли 2011г., като призовава и енергоразпределителните дружества да постъпят по същия начин. Това е в нарушение на действащата законова база и не трябва да се допуска – заявяват от БФА.