До една-две седмици Агенцията за приватизация ще внесе в комисията за финасов надзор проспекта за продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, каза изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов, цитиран от Mediapool. Това означава, че процесът по придвижване на сделката до борсата, е напреднал.

До този момент в така наречената енергийна приватизация държавата успя да продаде участията си в капитала на електроразпределителното дружество, снабдяващо с ток Южна България - ЕВН. Предстои продажбата и на дяловете в E.On, което в края на миналата година смени собствеността си и вече под контрола на чешката Енерго Про.

Първото от дружествата на ЧЕЗ - ЧЕЗ Разпределение България АД,  е с капитал от 1 928 000 лв., разпределени в акции с номинал 10 лв. Държавата е решена да продаде дела си от 33% в дружеството, който е под формата на 63 624 акции. ЧЕЗ Електро България АД е регистрирана в Централен депозитар с капитал от  и 50 000 лв., разпределен в акции с номинал 10 лв. Държавата иска да се освободи от 1 650 акции в дружеството.

Инвестиционният посредник, който спечели конкурса за изпълнител на публичното предлагане на книжата, е ТБ Централна кооперативна банка АД.

При продажбата на дружествата от ЕВН през борсата австрийският мажоритарен собственик успя да изкупи пакетите и така окрупни дела си. Тогава анализатори предположиха, че същият сценарий ще се повтори и при останалите електроразпределителни дружества, за които инвеститорите се надяват, че ще приемат публичен статут след сделките по прехвърляне на държавния дял.