Ограниченията върху вноса, въведени от Русия и други подобни мерки, предприети от Китай, Бразилия и Аржентина, застрашават възстановяването на европейската икономика, сочи публикувано днес изследване на Европейската комисия, цитирано от БТА.

 

От началото на глобалната криза през 2008 година водещите търговски партньори на Европа са въвели или планират 322 нови търговски рестрикции - от заместване на вноса с местни стоки и услуги и износни такси до ограничения върху инвестициите и държавните поръчки, се посочва в доклада.

 

Над 60 мерки са влезли в сила през последните шест месеца въпреки ангажиментите на страните с водещи икономики от Г-20 срещу подобни стъпки.

Очаква се идния месец ЕС да представи планове за правни и политически средства за борба с ограниченията, които основните му търговски партньори налагат.

 

"Водещите световни икономики трябва да премахнат рестриктивните търговски мерки, които спират растежа", тъй като икономическото възстановяване все още е нестабилно, отбелязва в коментар по доклада еврокомисарят за търговията Карел де Гухт.

 

Търговските бариери засегнаха ЕС в по-голяма степен, отколкото повечето останали търговски региони, нанасяйки удар по 1.7 процента от износа на европейски стоки и вероятно тази тенденция ще продължи, заключава докладът.