Синдикатите в Пристанище Бургас организират митинг днес, от 12.15 часа, пред административната сграда. С протеста работещите в порта ще покажат своето недоволството от кредита, който трябва да бъде изтеглен, за изплащане на техническото оборудване на новия терминал за насипни товари 2А.

Преди две седмици работниците обявиха, че заради икономическата криза и лошо управление на пристанището, кейовите места на новия терминал работят най-много до 20% от своята възможност и причината за това е фалитът на металургичния завод Кремиковци. Те отказаха да подпишат ново искане за кредит и се обърнаха към министрите на транспорта и финансите.

След като получиха уверения, че техният проблем ще бъде разгледан веднага и ще получи решение до дни, напрежението сред тях се уталожи. Въпреки обещанията, обаче, до днес те не са получили отговор на своите въпроси и затова през идния вторник смятат да напомнят на управляващите за висящия въпрос.

Синдикатите категорично заявиха през януари, че техните членове не желаят новия кредит, няма да го изплащат и безусловно са готови на ефективни стачни действия, ако той се осъществи.