Разпоредена е проверка за състоянието на сградите, в които се намират големите търговски центрове, съобщиха от правителствената информационна служба.

По инициатива на премиера Пламен Орешарски, и във връзка с катастрофата в Латвия, отнела живота на десетки, министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов разпореди на директора на Дирекцията за национален строителен контрол, да извърши обследване на всички големи търговски центрове в страната – молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора.

„Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите“, каза Данов.

Проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората.

Използваме случая освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита”, посочи министърът на инвестиционното проектиране.

„Целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица“, допълни Данов.