Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/, съвместно с Министерството на околната среда и водите /МОСВ/  ще направят в най-кратък срок нова проверка на дейността на Каолин АД, за да стане категорично ясно как работи дружеството и дали спазва законодателството и в частност  екологичните норми.

Проверката е в отговор на общественото очакване за прозрачност в концесионната дейност, съобщават от ведомството на министър Трайчо Трайков.

Преди дни в министерството е получено писмо от Политически клуб Екогласност, в което се настоява фирма Каолин да спре добива на варовик от находище Великан край Меричлери, тъй като с това се замърсява околната среда.

Подхождайки с максимална отговорност към притесненията на хората, ръководството на МИЕТ предприема ново обследване на дейността на дружеството извън неколкократните вече извършени проверки, пишат от министерството.

В новото обследване ще бъдат включени и представители на всички заинтересовани институции - МОСВ, РИОСВ, Министерството на културата и МИЕТ, като ще бъдат поканени и представители на ПК Екогласност.

Ако Каолин работи при пълно спазване на българското законодателство, в това число и на екологичните норми,  работниците не бива да имат никакви притеснения за работните си места, заплатите си и развитието на предприятието, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на декларация от федерацията на независимите синдикати на миньорите, връчена вчера. Документът е адресиран и до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.