Фоб цената на хлебна пшеница отбеляза рекорден спад през периода юни-октомври. В момента в САЩ цената е 189 долара за тон, във Франция - 180 долара, в Германия равнището е най-ниско - 167 долара. Всичко това се дължи на прогнозата за рекордните 680 млн. тона добив в световен мащаб за маркетинговата 2008-09 година по данни на министерството на земеделието на САЩ. Количествата са произведени основно в 3 държави - САЩ, Русия и Украйна. Това е рекорд за последните 10 години.

Обръщане на тенденциите

За първи път производството в световен мащаб изпреварва потреблението с около 24 млн. тона. За сравнение през 2007-2008 потреблението е било с 8 млн. тона повече, а предишната маркетингова 2006- 2007 е било с 21 млн. тона повече. Сега имаме точно обратната тенденция. Това е една от основните причини за спада на цените на зърнените култури в световен мащаб. Като резултат обемът на преходните запаси ще нарасне до 140 млн. тона при 118 миналата година. Други фактори естествено са страховете от глобалния спад и намаляването на потреблението.

ЕК взима мерки

От 27 октомври ЕК въведе импортни мита за всички зърнени храни, които се внасят на територията на Европейския съюз, но все още няма яснота какъв е размерът. Очаква се до няколко дни да има информация.

В Черноморския регион също сме свидетели на драстично намаление на цените. Специално за качеството на пшеницата от Русия, България и Украйна се говори, че е с нисък глутен. Такива констатации има в Египет - страната е основен вносител от региона и смята да импортира по-скъпо, но и по-качествено от други страна, за да го ползва за подобрител.

Русия и Украйна доста по-бързо и по-навреме от нас организираха държавните интервенциални търгове за попълване на резервите си. Например в Русия те минаха при цени, по-високи от износните като идеята беше да се стабилизира пазарът.

Фобната цена беше около 167 долара за тон, а тази по време на търговете - 185-188. Износът обаче продължи и по последни данни от страната са експортирани 32 млн. тона. Украйна също отбелязва рекорди в износа. Така от началото на сезона експортът е два пъти повече от този през миналата година по това време. До края на 2008 се очаква да стигне до 22 млн. тона.

Естествено и в България цените падат. През изминалия месец на ССБ търговията беше на нива от 280 лв. без ДДС, а после спадна и на 260 лв. на тон. За сравнение миналия октомври сделките бяха при 350-500 лева.

При такава ситуация на световните пазари не съм оптимист в очакване на по-добри цени. Брашното тип 500 от юни досега има спад от 30%. В момента най-ниската цена, на която се сключват сделки, е 458 лв., а през юни сумата беше 600 лв. При царевицата и маслодайния слънчоглед ситуацията е същата.

Между юни и октомври цената на олиото на едро без ДДС спадна с 25%. В Ротердам - който е представителният пазар за тази стока - падна 2 пъти за този период.

Горивата по света - надолу, у нас - не толкова

Суровият петрол в Средиземноморския регион в момента е 70-71 долара в сравнение със средата на юли, когато средно се търгуваше за 145 долара за барел. Това е повече от два пъти спад. Самите горива също много поевтиняха - два пъти за периода, а нафтата - дори 3 пъти. У нас не сме свидетели на точно тази динамика, нещата стават по-бавно и с по-голямо закъснение.