Първичното публично предлагане на „Сирма груп холдинг“ завърши успешно със записани акции за 11.5 млн. лв. От посредника „Елана трейдинг“ отчитат, че до 15 октомври 2015 г. са подадени поръчки за над 9.5 млн. акции, което надминава обявения минимум от 8 млн. лота за успех на емисията.

Цената на книжата е 1.20 лв. за акция. Всички подадени поръчки ще бъдат изпълнени на нея. Така, ако до крайния срок 21 октомври 2015 г. бъдат заплатени всички записани акции, привлеченият капитал ще възлиза на почти 11.5 млн. лв.

Най-силен интерес към първичното публично предлагане на „Сирма Груп Холдинг“ за заявили индивидуалните инвеститори. Малко по-малко са институционалните.

Какво следва за инвеститорите? До 21 октомври 2015 г. е крайният срок за заплащане на всички записани акции в първичното публично предлагане, след което ще бъдат направени необходимите регистрации на увеличението на капитала на компанията.

По предварителен график се очаква акциите на Сирма Груп Холдинг да започнат да се търгуват на Българска фондова борса на 16 декември 2015 г.

С набрания капитал от 11.5 млн. лв. публичното предлагане на Сирма Груп Холдинг се записва в историята на българския капиталов пазар като най-голямото от 2007 г. - началото на финансовата криза.

Това е втората публична компания от ИТ сектора след Бианор, която излезе на борсата през 2007 г.

В стартиралото на 16 септември 2015 г. публично предлагане „Сирма груп холдинг“, която е най-голямата българска софтуерна компания, предложи 16 млн. нови акции и 2 491 858 съществуващи с номинална стойност 1 лев и диапазон за емисионна стойност от 1.20 лв. до 1.65 лв.

Както се вижда постигнатата цена на акциите и заявеният интерес са близо до минималните нива, но това определено се дължи състоянието на фондовата борса в София, чиито обороти рязко намаляха в последните месеци.

Въпреки предизвикателните условия първичното публично предлагане може да се счита за успешно и ще даде на дружеството така необходимия свеж капитал за експанзия на пазарите в САЩ.