Пуснато е движението по връзката на автомагистрала "Хемус" със Софийския околовръстен път - пътен възел "Яна". Общата дължина на новия участък е 8,46 км.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС съюз и държавния бюджет чрез ОП "Транспорт".

Заради тежката катастрофа по-рано край гара Яна регионалният министър Десислава Терзиева отмени предвидената официална церемония по откриване на новата отсечка от АМ "Хемус".

Така навоизграденото трасе, по което беше пуснато движението в ранния следобед, беше открито само с водосвет. За безопасно шофиране и със съобразена скорост призова регионалната министърка. 

Новоткритият обект е част от Трансевропейския транспортен коридор V. С новия участък АМ "Хемус" се свързва с Околовръстния път на София. Чрез тази връзка значително се облекчава трафикът през селата Горни Богров и Долни Богров.

"Транзитното движение ще минава извън населените места и задръстванията, които от години се образуват на входа и изхода на столицата, ще бъдат преустановени. Увеличава се удобството и бързината на предвижване, повишава се сигурността на шофьорите и гражданите, живеещи в тази част на столицата", посочват от Агенция "Пътна инфраструктура".

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД "ХЕМУС А2" - с водещ партньор "Трейс Груп Холд" АД, София и партньори "Конструктор инженеринг" АД, Хърватия и "СК-13 Пътстрой" АД, Перник. Стойността на договора е 38 340 371,34 лв. с ДДС.