Министър-председателите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони ще разискват днес с турския си колега Реджеп Ердоган проекта за газопровод Южен поток, заяви Путин, посрещайки снощи Берлускони в Русия, предадоха руските агенции.

Газопроводът Южен поток предвижда транспортирането на 63 милиарда куб.м. газ. и ще свързва руския с българския черноморски бряг. От България се предвиждат два маршрута на тръбата - единият за Гърция и Италия на юг, а вторият - за Централна Европа на северозапад. Южен поток се изгражда съвместно от руския газов гигант Газпром и италианския енергиен концерн ЕНИ, в момента се преговаря и за включването на френския концерн ЕDF. Тръбата трябва да осигури доставките на руски газ, заобикаляйки Украйна. За тази цел в началото на август руският премиер Владимир Путин проведе преговори със своя турски колега Реджеп Ердоган.

В началото на тази седмица стана ясно, че Анкара е разрешила на руската тръба да преминава през турската зона на Черно море. Документите за това бяха връчени лично от турския министър на икономиката Танер Йълдъз на руския вицепремиер отговарящ за ТЕК Игор Сечин в понеделник в Милано. БГНЕС