Често изобразяван на Запад като самодоволен държавник и диктатор, който трябва да бъде озаптяван и държан в изолация, руският президент Владимир Путин се озова отново в центъра на световната дипломация.

Той дори бе похвален от президента на САЩ Барак Обама за съдействието по постигането на ядреното споразумение с Иран.

Стивън Пайфър от Института Брукингс коментира пред The New Yourk Times, че многостранното споразумение е станало възможно благодарение на "поддържащата роля" на пратениците на Путин, макар че главните действащи лица са били САЩ и Иран.

Споразумението очерта способността на Путин да оказва влияние на световната сцена, въпреки усилията на Запада да го държи в ъгъла.

Дипломатическата изолация върху Кремъл, наложена от САЩ и Европа, никога не е била реална.

Миналата седмица Путин се радваше на признание от световни лидери, включително на китайския и иранския президент Си Цзинпин и Хасан Роухани, които се събраха в руския град Уфа на срещи на три икономически организации, чиято сърцевина е Русия - Шанхайската организация за сътрудничество, Евразийският икономически съюз и групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Още по-забележителни бяха думите на Барак Обама от вторник, според когото Путин е изиграл важна роля за постигането на съгласие по ядрената програма на Иран.

"Като отчетем какви разногласия имаме с Русия в настоящия момент заради Украйна, аз не бях убеден, че това ще ни подкрепят. Учуди ме, че Путин и руското правителството разделиха нещата, нямаше да постигнем това споразумение, ако не беше готовността на Русия да работи с нас", заяви Обама.

Той отбеляза също, че Путин му се е обадил неотдавна да обсъдят положението в Сирия и е предложил по-нататъшно сътрудничество въпреки разногласията заради Украйна.

Последвало е обаждане на Обама до Путин в сряда, което според Кремъл, подчертава "ролята на руско-американския диалог за сигурността и стабилността в света."